Kategoriat
SATL:n Iisalmessa vaikuttava Ylä-Savon Autoteknillinen Yhdistys ry järjesti SATL:n vuoden 2021 Kesäpäivät luonnonläheisesti Rautavaaran Metsäkartanossa 30.7.-1.8.2021. Paikalle saapui eripuolilta Suomea noin 20 osallistujaa, joten enemmänkin olisi mahtunut. Kelit suosivat tapahtumaa, kun kesältä tuttu ylenpalttinen helle ei enää vaivannut, vaan oli sopivan lämmintä ja aurinkoista. Sateetkin kiersivät sopivasti tapahtumapaikat.
Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Metsäkartano sijaitsee Iisalmen ja Nurmeksen yhdistävän 87-tien varrella Ylä-Keyritty -järven rannassa, Tahkolta linnuntietä noin 60 km koilliseen. Hotellille johtaa oma asfalttitie, joka päättyy hotellin pihaan. Niinpä ohikulkijoista ei siellä ole juurikaan häiriötä. Luonnonrauhaa etsiville se on siis varsin mainio paikka.
Ohjelma jakautui siten, että perjantaina päätehtävänä oli saapua paikalle, tutustua muihin paikalle saapuneisiin, nauttia maisemista ja lounaasta sekä osallistua autojen tunnistuskilpailuun. Kyseinen kilpailu jatkui lauantaille, kun viimeiset osallistujat saapuivat silloin.
Lauantaina aamiaisen jälkeen ohjelmassa oli tutustuminen läheiseen Tiilikkajärven kansallispuistoon, jossa suoritettiin vähän yli 8 kilometrin mittainen askellus maisemiin tutustuen ”Uiton kierto” -nimistä reittiä pitkin. Keli oli mainion pilvinen ja viileä, joten paikalta löytyneiden joidenkin hyttysten suojaksi saattoi pukea vähän pidempääkin vaatetta. Koska matkaan lähti puolet osallistujista, suoritettiin siirtymä kohteeseen kolmella henkilöautolla. Eväksi reppuihin taiteltiin aamiaispöydän antimia.
Tiilikanjärven kansallispuiston reittejä. Uiton kierron alkumaisemaa. Venäjänhiekat Vedenylitys Uiton kämpän pihamaisemaa. Uiton kämpän ranta Kulku Uiton kämpälle. Yksi suon ylitys pitkospuita pitkin. Kansallispuiston telttakahvila. Askellettu reitti.
Kansallispuiston maisemat koostuivat lievästi kumpuilevasta kangasmaastosta sekä soista, joita ylitettiin pitkospuita pitkin. Polut olivat välillä tasaista hiekkapolkua, epätasaisempaa juurakkoa sekä muutamassa kohdassa kivikkoa. Mukaan otetut eväät nautittiin puolimatkankrouvissa Venäjänhiekka nimisellä hiekkarannalla Tiilikkajärvellä. Nimensä paikka on saanut siitä, että Ruotsin ja Venäjän välinen raja oli mennyt siitä vuonna 1595 tehdyn Täyssinän rauhan perusteella. Vanha rajakivi sijaitsee lähistöllä samalla järvellä muutama kilometri rannasta luoteeseen.
Paluumatkalla tutustuttiin pikaisesti myös Uiton kämpän pihapiiriin. Nimensä mukaisesti alueelta on aikoinaan uitettu puuta pieniä puroja pitkin. Myös järvimalmia on alueelta aikoinaan tuotettu. Kierroksen lopuksi nautittiin muurinpohjaletut ja kahvit kansallispuiston sisäänkäynnin luona olleessa telttakahvilassa.
Metsäkartanolle jääneet viettivät aikaansa kansallispuistovierailun ajan vapaamuotoisemmin lopuksi lounastaen hotellilla. Tarjolla oli mm. mahdollisuus vuokrata maastopyöriä, kanootteja, soutuveneitä tai sup-lautoja.
Paluun jälkeen oli vuorossa muutama leikkimielinen kilpailu. Toinen niistä oli tarkkuusajo sähköautolla ja suappaanheitto toinen.
Tarkkuusajoa. Tulosten mittausta. Mittausta toisesta päästä.
Tarkkuusajoon oli saatu Iisalmen Pörhön autoliikkeestä kilpailuautoksi uusi VW ID.3. Tehtävänä oli ajaa mahdollisimman tarkasti metrin päähän mittatikusta niin etuperin kuin takaperin. Voittajan suoritus oli jo käytetyn rullamitan mittatarkkuuden rajoissa melko tarkka, kun molemmin päin hän jäi vain yhden sentin tavoitemitasta. Toisessa ääripäässä tulosliuskaa ero repesi lähes metriin.
Maailmanmestarin tyylinäyte. Suapas lentää… …usealla eri tyylillä… …välillä suoraan… … välillä väärään… …mutta aina jonnekin.
Suappaanheitossa mallisuorituksen tuli antamaan rautavaaralainen lajin moninkertainen maailmanmestari Mervi Koskelo. Mukana hänellä oli heittoon sopivia suappaita niin miehille kuin naisillekin. Vaikka aivan omia ennätyksiään hän ei nyt heittänytkään, ei kukaan muu paikalla olleista päässyt suorituksissaan lähellekään häntä. Sen sijaan saatiin kaikennäköisiä suorituksia, eikä mittamieskään välttynyt osumalta. Onneksi ei heitetty turvasuappaita, olisi voinut rautakärki muuten kopsahtaa ikävästi.
Päivällisen jälkeen suoritettiin lajikohtaiset palkintojen jaot. Tulokset olivat seuraavat:
Automerkin ja valmistusmaan tunnistus:
1. Reino Puurunen Ylä-Savon ATY 5/6 p
2. Arvo Ryhänen Ylä-Savon ATY 2,5/6 p
3. Ilkka Erkkilä Rauma ATY 2/6 p ja Vesa Roponen Kuopio ATY 2/6 p
Suappaanheitto:
1. Jussi Karppinen Seinäjoen Seudun ATY
2. Pasi Perhoniemi SATL
3. Kimmo Mustonen Joensuun Seudun ATY
Tarkkuusajo sähköautolla:
1. Matti Saarimaa Seinäjoen Seudun ATY 2 vp
2. Jussi Karppinen Seinäjoen Seudun ATY 2,1 vp
3. Tiina Kauppinen Ylä-Savon ATY 3 vp
Lauantai-ilta päätettiin saunonnan, karaoken ja arpajaisten merkeissä. SATL:n epävirallisen karaokemestaruuskilpailun tulokset olivat seuraavat:
Miehet:
1. Arvo Ryhänen Ylä-Savon ATY, Sininen huivi
Naiset:
1. Mirelle Nurminen SATL, Cherbourgin sateenvarjot
2. Kirsi Puurunen Ylä-Savon ATY, Hilma ja Onni
Kesäpäivien kokonaiskilpailun voittaja päätettiin arpoa pelikorteilla, sillä tulokset olivat jakautuneet sen verran epätasaisesti eri lajeissa, että niiden perusteella ei tulosta voinut päätellä. Arpaonni suosi Rauman ATY:n Ilkka Erkkilää. Ilta päättyi juuri hyvissä ajoin ennen saapunutta vesisadetta.
Sunnuntaina olikin vuorossa enää aamupala, tavaroiden pakkaaminen ja turvallinen kotiinpaluu. Kiitokset tapahtuman järjestäneelle Ylä-Savon Autoteknilliselle Yhdistykselle ja etenkin järjestävän seuran Unto Mähöselle sekä Ari Sarjaselle yhdessä Topi-koiransa kanssa.