Kategoriat
Kautta aikain 65. SATL:n Kesäpäivät järjestettiin Valkeakoskella hotelli Waltikassa 18.-20.8.2017. Järjestelyistä vastasi Hämeen piirin yhdistykset eli Forssan, Tampereen ja Valkeakosken ATY:t. Paikalla oli noin 50 henkeä järjestäjät mukaan luettuna.
Perjantain osalta ohjattua ohjelmaa ei ollut, vaan se oli varattu paikalle saapumiselle ja vapaalle seurustelulle ja ruokailulle.
Lauantai oli Kesäpäivien ohjelman pääpäivä. Ohjelma aloitettiin tervetuliaispuheenvuoroilla. Siellä osallistujat toivotti tervetulleeksi Liiton puheenjohtaja Turo Tiililä ja järjestävää organisaatiota edustaneet Valkeakosken ATY:n puheenjohtaja Hannu Lahtinen ja Tampereen ATY:n puheenjohtaja Pentti Ala-Maakala. Myös toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi toivotti kaikki tervetulleiksi ja esitteli samalla läsnä olleille SATL:n uuden työntekijä, kun Tomi Virkki oli aloittanut 15.8.2017 kehityspäällikön tehtävässä SATL-portaalin kehitystyö parissa.
Lyhyiden alkupuheenvuorojen jälkeen alkoi päivän varsinainen ohjelma. Se alkoi sisävesiristeilyllä Suvi-Ellen -laivalla hotellin vieressä sijainneelta laiturilta. Vajaan 1,5 tunnin mittainen laivamatka suhteellisen pilvisessä kelissä eteni Valkeakosken kaupungintalon editse sulun kautta Isovuolteelle ja Rauttunselälle, josta rantauduttiin Visavuoren museon laituriin. Päivän pääohjelmana oli tutustuminen oppaan kanssa Visavuoren museoon.
Visavuori on vuosina 1864-1942 eläneen taiteilija Erik Wikströmin erämaa-ateljee, jossa sijaisivat eri rakennuksina kahteen kertaan rakennettu asuinrakennus (ensimmäinen valmistui 1894 ja paloi kaksi vuotta myöhemmin, toinen valmistui 1902) sekä vuonna 1903 valmistunut ateljee. Kumpainenkin edustaa kansallisromanttista rakennustyyliä, josta tuli esikuva hänen taiteilijakollegoilleen ja suomalaisen asumisen ihanne. Turusta syntyisin ollut Wikström oli aikansa tunnetuimpia kuvanveistäjiä, jonka veistotyyli oli realistinen ja hän suosi kansallisia aiheita. Hänen teoksiaan ovat muun muassa Helsingin rautatieaseman Lyhdynkantajat eli kivimiehet sekä Suomen Pankin edustalla sijaitseva J. V. Snellmannin muistomerkki. Wikströmin tyttären Estellen poika oli puolestaan suhteellisen tunnettu pilapiirtäjä Kari Suomalainen. Hänen paviljonki oli myös tutustuttavissa samassa paikassa.
Tunnin mittaisen opastetun kierroksen jälkeen palattiin laivalle ja paluumatka alkoi. Siitä tuli tunnelmaltaan hieman tiiviimpi, kun päälle saapunut rankkasade ajoi kaikki laivan ahtaaksi käyneisiin sisätiloihin yläkannella. Matka sujui siitä huolimatta mukavasti, kun sen ajan miehet täyttivät Kesäpäiväkilpailun yhtä kirjallista osuutta. Tehtävänä oli keksiä niin monta kuin mahdollista automerkkiä ja mallia, joissa nimessä oli eläin tai ihminen.
Paluun jälkeen nautittiin lounas, josta suunnattiin hotellilta parinsadan metrin päässä sijainneelle Kirjalammen lavalle. Siellä suoritettiin Kesäpäiväkilpailun loput tehtävät, paitsi piirien osalta, kun se oli vuorossa vasta sunnuntaina. Tehtävät oli jaoteltu miehille, naisille ja lapsille. Miesten rasteilla oli tehtävinä 15 auton tunnistaminen kuvista, 10 auton osan tunnistaminen juuttisäkin läpi tunnustellen, laserammunta sekä kuorma-auton männän painon arviointi gramman tarkkuudella. Naisilla oli 10 hedelmän tunnistaminen ja lapsilla köydellä kävely sekä lintujen tunnistaminen 10 kuvasta.
Kisailun jälkeen päästiin huuhtomaan päivän pölyt saunan lauteilla, josta hien kuivuttua siirryttiin illallisen pariin. Mikään yhdistyksistä ei viettänyt tällä kertaa vuosijuhliaan, joten tilaisuudessa keskityttiin nauttimaan hyvistä pöydän antimista ilman sen kummempia puheita. Illallisen jälkeen siirryttiin päivän kilpailujen palkintojen jakoon. Tulokset ovat jutun lopuksi. Lauantai-ilta päättyi lavatanssien merkeissä viereisellä Kirjaslammen lavalla. Tanssittajana toimi Eki Jantunen ja Mutkattomat.
Sunnuntaina oli vuorossa vielä piirien välinen kilpailu. Läsnä olleista saatiin aikaiseksi viisi joukkuetta, jotta mittelivät tittelistä Mölkyn peluussa. Voittajaksi selviytyi ja kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa sai Itä-Suomen piiri, jossa kilpailivat Kuopiosta Antti Kovanen ja Tuula Nyman sekä Joensuusta Kauko Tahvanainen. Piirin sisällä joudutaan käymään keskustelu siitä, jotta minkä verran palkinto on esillä kussakin yhdistyksessä.
Tulokset (pistelaskussa käytetty käänteistä pisteidenlaskua, paitsi ammunnassa ja lasten kilpailussa):
Miesten ammunnan kiertopalkinnon voittaja
Jussi Mattila TATY 29 pistettä
Perhekilpailu
Laakio Pertti ja Sari VATY (perhekilpailun kiertopalkinnon voittajat)
Salovaara Tero ja Enni KeuATY
Miehet
Jukka Autio JyATY 31 pistettä (Ammunta 24)
Antti Kovanen KATY 31 pistettä (Ammunta 21)
Pasi Perhoniemi SATL 34 pistettä (Ammunta 17)
Tomi Virkki SATL 34 pistettä (Ammunta 5)
Pertti Laaki VATY 40 pistettä
Turo Tiililä SATL 41 pistettä
Yrjö Kaasalainen ESATY 43 pistettä
Tero Salovaara KeuATY 44 pistettä
Naiset
Marika Pykälö VATY 44 pistettä (naisten kiertopalkinnon voittaja)
Enni Salovaara KeuATY 68 pistettä
Sari Laaki VATY 70 pistettä
Marja-Leena Erkkilä RauATY 78 pistettä
Arja Parri ESATY 85 pistettä
Pirjo Arousva PATY 86 pistettä
Onerva Meriniemi ESATY 88 pistettä
Elina Helander PATY 89 pistettä
Lapset
Karla Autio JyATY 22/24 pistettä
Tapahtuman kuvakooste löytyy SATL:n Facebook profiilista osoitteesta www.facebook.com/satlry
Suuret kiitokset Hämeen piirin yhdistyksille tapahtuman järjestelyistä.
“