SATL SATL
Etelä-Satakunnan Autoteknillinen Yhdistys ry
  • SATL.fi
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Tapahtumat
    • Uutiset
  • Jäsenille
  • Yhteistyökumppanit
  • Tietoa yhdistyksestä
  • Liity jäseneksi
  • Yhteystiedot

Historiikki

  • Hallitus
  • Historiikki
  • Toimihenkilöt

Toimintakertomus 1975 – 2015

Yhdistyksemme perustava kokous on säilyneiden asiakirjojen ja muistitietojen mukaan pidetty Huittisten Seurahuoneella 17. p:nä marraskuuta 1975. Koollekutsujana oli Lauttakylän Auto Oy:n silloinen korjaamopäällikkö Väinö O. Saine ja tilaisuuden ”kummina” SATL:n toiminnanjohtaja Heikki Haapaniemi Helsingistä. Illalla pidetyssä kokouksessa oli paikalla 29 henkilöä, jotka sopimuskirjan mukaan päättivät perustaa Etelä-Satakunnan Autoteknillinen Yhdistys r.y nimisen yhdistyksen ja samalla hyväksyä sopimuskirjan liitteenä olevat säännöt. Perustajajäsenet olivat: Toivo Hannunen, Väinö O. Saine, Timo Heinonen, Kalevi Kukola, Esko Vaskunlahti, Tuure Tamminen, Teuvo Mattila, Pauli Laaksonen, Tauno Mäkelä, Voitto Santala, Tatu Vuorenpää, Pauli Niemi, Pentti Suuronen, Juhani Haapanen, Pentti Peltomaa, Pekka Kaitaranta, Eero Reunanen, Mauri Kivelä, Matti Hietanen, Erkki Peura, Martti Jalonen, Lauri Halme, Pekka Rantanen, Mikko Hakala, Antti Haapanen, Veikko Koskinen, Reino Pelttari, Heimo Lehtonen ja Yrjö Kaasalainen. Hallituksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Toivo Lauri Hannunen, varapuheenjohtajaksi Väinö Olavi Saine ja sihteeriksi Yrjö Sakari Kaasalainen, joka toimi myös rahastonhoitajana. Hallituksen muiksi jäseniksi valittiin edellä mainittujen lisäksi Teuvo Mattila, Pentti Suuronen, Juhani Haapanen ja Tuure Tamminen. Lauri Halme ja Pekka Rantanen valittiin tilintarkastajiksi sekä Matti Hietanen ja Mauri Kivelä kokouksen pöytäkirjan tarkastajiksi. Yhdistyksen tarkoitus, toiminta ja muut asiat määritellään säännöissä, jotka oikeusministeriö on hyväksynyt yhdistysrekisteriin 15.pnä syyskuuta 1976 rekisterinumerolla 122576. Yhdistyksen kotipaikaksi on merkitty Huittisten kauppala. EteläSatakunta tarkoittaa käytännössä toiminta-aluetta, joka muodostui silloin Huittisten kauppalan lisäksi Vammalan kaupungista, Punkalaitumen ja Keikyän sekä Kiikan kunnista. Yhdistyksemme nimi on osoittautunut onnistuneeksi omalla tavallaan yhdistämään ja kokoamaan oman alueemme autotekniset yhteen. Toisaalta taas kysyn teiltä, arvoisa juhlaväki, miten te osaatte sijoittaa Etelä-Satakunnan nykyisin Suomen kartalle, kun moni asia on kuntaliitosten myötä niin paljon muuttunut? Yhdistyksemme nimi on SATL:n 39 jäsenyhdistysten aakkosluettelossa vieläkin ensimmäisenä, joten kyllä se sittenkin taitaa olla hyvä nimi.

Toiminta alkoi kuukausikokousten järjestämisellä vuorotellen edellä mainituilla paikkakunnilla. Autoala kehittyi silloinkin pitkin harppauksin ja esitelmän pitäjiä oli helppo saada kokouksiin kertomaan lähes kaikesta mikä liittyi autoihin. Kiinnostus tällaista toimintaa kohtaan oli alussa niin suuri, että lähes kaikki jäsenet olivat mukana kokouksissa, joita järjestettiin 8-10 kertaa vuodessa. Tämän lisäksi tuli tavaksi järjestää jäsenistölle kevät- ja syysretki johonkin kiinnostavaan kohteeseen, joita varsinkin alkuvuosina riitti, koska kaikki oli uutta. Esimerkkeinä mainitsen Holming säiliö-autotehdas Kankaanpäässä, Kutter linjaautojen koritehdas Kivenlahdessa, Hankkijan uusi varaosavarasto Helsingin Oulunkylässä, Saab-Valmetin henkilöautotehdas Uudessakaupungissa, Multilift- tuotantolaitos Raisiossa, Valmet Diesel-moottoritehdas Linnavuoressa ja Nokian Kumitehdas Nokialla sekä Safematic keskusvoitelulaitetehdas Muuramessa. Pikkujoulu tilaisuudet Vammalan Haapakievarissa, Punkalaitumella ja Huittisissa vetivät myös väkeä yhteen, tarjoten myös jäsenten puolisoille osallistumis- ja virkistysmahdollisuuden.

Jäsenmäärän kehitys oli aluksi nopeaa, ylittäen 100 henkilön määrän 8 vuodessa, mutta vakiintuen sitten noin 20 vuodeksi vähän yli 100 henkilön tasolle. Tällä hetkellä jäsenmäärämme on 192 henkilöä ja lisäksi 22 yritysjäsentä, jotka tukevat toimintaamme.

Yhteistyö SATL:n kanssa on ollut alusta alkaen mielenkiintoista, rakentavaa ja hedelmällistä. Mainittakoon vaikkapa monet SATL:n koulutustilaisuudet, joiden myötä uutta tietoa sai mukaan kotimatkalle arkisen työn mausteeksi ja keskustelunaiheiksi. SATL toimittama alan kirjallisuus kannusti itseopiskeluun ja monet julkaisut soveltuvat myös ammattioppilaitosten oppikirjoiksi. Kirja-asiamiehinä ovat toimineet meidänkin toimialueella mm. Matti Hietanen, Yrjö Kaasalainen, Veikko Siuko, Veijo Huju, Tapani Siltanen ja Petri Kiiski.

SATL:n Kesäopintopäivät järjestimme täällä Ellivuoressa elokuussa 1980, jolloin paikalla oli yli 100 osallistujaa. SATL:n liittokokouksia on pidetty täällä vuosina 1990 ja 2000, ja nyt nämä Kesäopintopäivät ovat taas täällä Ellivuoressa tai nykyisessä Vuori-hotellissa. Mainittakoon, että monet perheet tulivat tutuksi näissä kesäisissä tapahtumissa eri puolilla suvista Suomea. Kilpailut ovat antaneet näihin tapahtumiin oman lisänsä ja niinpä perheen nuoretkin lähtivät mielellään mukaan.

SATL:n liittokokouksiin yhdistyksemme edustajat ovat osallistuneet alusta alkaen. Alkuvuosina ne olivatkin erityisen värikkäitä ja opettavaisia tapahtumia, kun asiat nähtiin niin monella tavalla ja toisaalta alueellisessa yhteistyössäkin oli vielä paljon parannettavaa. SATL:n liittohallituksen jäseniksi on vuosien saatossa valittu mm. Yrjö Kaasalainen, Veikko Syrjä ja nyt Heikki Parri, edustaen samalla Porin, Rauman ja Uudenkaupungin yhdistyksiä, eli Länsi-Suomen piiriä. Liittohallituksen jäsenyys on ”näköalapaikka” ja kiertävä jäsenyys on usein kaikkien etu. Mieleeni on jäänyt tammikuu 1987, kun pidimme eräänä lauantaina liittohallituksen kokousta SATL:n toimistolla Helsingissä. Suomi oli värjötellyt Etelä-Suomea myöten useita päiviä 30 – 40C pakkasessa, eikä sään lauhtumisesta ollut ennusteita. Arktinen Diesel- polttoaine oli loppunut monilta asemilta ja Neste ilmoitti pystyvänsä jalostamaan ja toimittamaan sitä lähinnä Pohjois-Suomen tarpeisiin. Osa Diesel-kalustosta oli polttonesteen ”jähmettymisen” vuoksi pysähtynyt ja hinattu pois liikenteestä. Kysyin puheenjohtajaltamme professori Antti Saarialholta: ”Mitä me voisimme tehdä asian hyväksi”? Onhan meillä valopetrolia, mutta se on veroton polttoneste, eikä siten sovellu Dieselin polttoaineeksi ilman jälkiveroseuraamuksia. Lainsäädäntö on siis esteenä!? Asiaa hetken pohdittuamme Antti sanoi: ”Sopiiko, että otan ensitilassa yhteyttä liikenneministeri Pekka Vennamoon ja esitän veroseuraamusten poistamista ja valopetrolin sallimista Dieselin joukkoon”? Asia eteni pikavauhtia liikenneministeriössä tehtyyn poikkeuslupaan, jonka myötä Dieselkalusto saatiin pyörimään koko maassa pienellä viiveellä. Myöhemmin kuulin, että Sortavalan poika Antti ja Lahdenpohjan Vennamot tunsivat hyvin toisensa ja asia sai näin nopean käsittelyn ja ratkaisun ongelmaan!

SATL:n aloitteesta käynnistettiin valtakunnallinen autokorjaamoalan historiaprojekti vuonna 2003. Sen myötä on kerätty talteen autoperinnettä myös meidän toiminta-alueeltamme. Tähän mennessä on haastateltu viittä autoalan veteraania. He ovat kukin tehneet pitkän ja ansiokkaan elämäntyön autoalalla. Alkuperäiset nauhoitukset ja kirjallinen aineisto on tallennettu tuleville historian tutkijoille Mobilia auto- ja tieliikennemuseoon Kangasalle. Tänä syksynä on tarkoitus jatkaa perinteen keräämistä.

Oman viirin – Standaarin aikaansaamiseksi järjestettiin suunnittelukilpailu. Tapio Sirviön ehdotus päätettiin toteuttaa. Näin hän kertoi viirin yksityiskohdista: Keskellä on öljypumppu – hydraulipumpun kaaviokuva, joten toiminta-alueen lohkoissa jokaisella ryhmällä on aatteensa. Yhdistyksen hallituksen toimihenkilöt näkyvät siten, että keskellä on puheenjohtaja ja hänen ympärillään hallituksen jäsenet pisteillä kuvattuna. Yhdistävät renkaat jotka esittävät yhdistyksen jäseniä Huittisista, Punkalaitumelta, Vammalasta ja Äetsästä. Viirin väreinä ovat Satakunnan värit, sininen ja keltainen. Vielä nimilyhenne ESATY ja perustamisvuosi 1975. Ensimmäinen viiri luovutettiin Tapio Sirviölle ja seuraava menikin jo Rovaniemelle, jossa pidettiin SATL:n liittokokous v. 1985. Tämän jälkeen viiriä on käytetty arvonsa mukaisesti onnittelu ja muistamistilanteissa hallituksen päättämällä tavalla. On niitä viety ulkomaillekin autotehtaille vierailujen yhteydessä, viimeksi DAF:in kuorma-autotehtaalle Hollantiin.

ESATY on myöntänyt stipendejä Kokemäenjokilaakson ja Vammalan ammattioppilaitoksen auto- ja kuljetustekniikan linjan oppilaille vuodesta 1982 alkaen. Stipendi oli aluksi 100mk, sitten 500mk ja nykyisin 100 Euroa kummallekin oppilaitokselle. Stipendi annetaan SATL:n kunniakirjan kanssa oppilaitoksen opettajakunnan esittämälle oppilaalle. Uskomme ja toivomme että näin kannustamme nuoria auto- ja kuljetusalan henkilöitä entistä parempiin suorituksiin ja jatko-opintoihin.

Auto-tapahtuma on huomioitu yhdistyksemme toiminta-alueella jo 1990- alusta lähtien. Tällöin on tarkastettu asiakkaiden autojen valot, jarrut ja renkaat sekä mitattu jarru- ja pakkasnesteet. Samalla olemme antaneet ajankohtaista neuvontaa autonomistajille talvikauden lähestyessä. Tällaisella toiminnalla olemme saaneet positiivista palautetta harrastuksellemme.

Yhdistyksemme on retkeillyt Auto- ja korjaamo Messujen lisäksi myös muihin jäsenistöä kiinnostaviin kohteisiin. Parolan panssarikorjaamo ja –museo oli yksi erikoisimmista paikoista. Matkamme ovat vuodesta 2001 alkaen ulottuneet myös läntiseen naapurimaamme Scanian ja Volvon tuotantolaitoksiin. Mercedes Benz kuorma-autojen valmistus ja Skoda sekä Opel tehtaat museoineen on käyty katsomassa. Onpa yhdistyksemme väki käynyt Ferrarilla Italiassa. Itään matkustaessa on katsottu Viipurin automuseo ja tutustuttu myös Pietarin liikennelaitoksen toimintaan. Tallinna ja Tartto ovat myös olleet matkojen kohteina. Paluumatkalla on tehty alustavia suunnitelmia seuraavasta matkasta. Ammattitaitoisia matkanjohtajia, kuljettajia ja yhteyshenkilöitä on löytynyt omasta porukasta tällaiseen toimintaan.

Naistoimikunta on perustettu v. 2004 ja se tukee merkittävästi ESATY:n toimintaa mm. tällaisten tilaisuuksien järjestelyissä. Tietysti on tärkeätä, että perhepiirissä myönnetään iltalomaa kuukausikokouksiin ja muihin yhdistyksemme rientoihin. Kirjallinen kokouskutsu on avoin ja melko painava peruste osallistua kokouksiin.

Senioritoimintaa on ollut v. 2010 alkaen. Olemme kokoontuneet keväällä ja syksyllä iltapäivisin jonkun seniorin kutsumana. Tällainen toiminta täydentää iäkkäiden jäsenten näkökulmasta katsottuna yhdistyksemme toimintaa. ” Yksin ei ketään jätetä” on hyvä slougan! Täällä nähtävänä olevat MA-ajoneuvot ovat pääsääntöisesti seniorien ”kätten töitä”.

Yhdistyksemme puheenjohtajat 1975 – 2015
Toivo Hannunen 17.11.1975 – 12.02.1980
Yrjö Kaasalainen 12.02.1980 – 14.02.1984
Pekka Paasikivi 14.02.1984 – 11.02.1986
Aulis Heinänen 11.02.1986 – 17.02.1987
Pasi Salonen 17.02.1987 – 07.10.1997
Veikko Syrjä 07.10.1997 – edelleen

Yhdistyksemme sihteerit 1975 – 2015
Yrjö Kaasalainen 17.11.1975 – 14.02.1978
Juhani Haapanen 14.02.1978 – 06.09.1979
Heikki Leppänen 06.09.1979 – 18.02.1982
Heimo Lehtonen 18.02.1982 – 18.03.1983
Tapio Sirviö 18.03.1983 – 11.02.1986
Harri Koskinen 11.02.1986 – 18.11.1987
Heikki Parri 18.11.1987 – 15.02.1990
Matti Hietanen 15.02.1990 – 24.02.2009
Olli Kattilakoski 24.02.2009 – edelleen

SATL:n liittohallituksen Länsi-Suomen piirin edustajina
Yrjö Kaasalainen 17.03.1985 – 08.03.1987
Veikko Syrjä 14.03.1999 – 09.03.2003
Heikki Parri 15.03.2015 – edelleen

Arvoisat kuulijat! ESATY on neljä vuosikymmentä toiminut oman alueensa auto- ja kuljetustekniikan – logistiikan parissa toimivien henkilöiden yhdyssiteenä. Autoteknillisten kokous- ja ammattiasioiden lisäksi jäsenistölle on tarjoutunut runsaasti mukavia yhdessäolon ja virkistyksen hetkiä. Tarmokkaita ja aktiivisia jäseniä on aina löytynyt joukostamme. Toimihenkilöt ja hallituksen jäsenet ovat olleet aloitteellisia ja ahkeria. Tällaiset isommat tapahtumat on toteutettu yhteisinä talkoohaasteina. Tässä oli pääpiirteitä yhdistyksemme tähänastisesta toiminnasta. Tarkemmat tiedot ja päätökset on tietysti poimittavissa hallituksen kokouspöytäkirjoista. Sähköinen viestintä on ollut käytössämme jo pitkään ja sen myötä tiedonkulku on nopeutunut ja tavoittaa suurimman osan jäsenistöä. Vuosien aikana autot ovat kehittyneet paljon. Samoin niiden huolto ja korjaukset ovat muuttuneet suuresti. Auto on edelleen se avainsana, kun on tarvetta liikkua ja kuljettaa ihmisiä ja tavaroita. ESATY:n ja SATL:n tarjoamat palvelut ovat auttaneet meitä jäseniä tutustumaan toisiimme, omaksumaan ajankohtaista tietoa autoista ja lähes kaikkea siihen liittyvää. Ilman autoja emme tulisi toimeen nykyisessä yhteiskunnassa. Ilman omaa autoteknillistä yhdistystämme olisimme jääneet näiden vuosien aikana paljosta vaille. Haluan kiittää teitä kaikkia, jotka olette saapuneet pitkienkin matkojen takaa meidän tilaisuuttamme juhlistamaan. Kiitän kaikkia toimintaamme tukeneita yhteistyökumppaneita ja jäsenistöä kuluneista vuosikymmenistä. SATL on tarjonnut jäsenistölleen verrattomia jäsenetuja ja kehittymisen mahdollisuuksia mm. Suomen Autolehden, Satelliitti-lehden, koulutustilaisuuksien, messumatkojen ja opintostipendienkin muodossa. Erityinen kiitos kuuluu kuitenkin yhdistyksemme perustajajäsenille, perustavan kokouksen koollekutsujalle korjaamopäällikkö Väinö O. Saineelle ja SATL:n toiminnanjohtaja Heikki Haapaniemelle, jotka silloin marraskuun pimeänä arki-iltana olivat oikealla asialla, aikaansaaden meille oman autoteknillisen yhdistyksen, joka on osoittautunut tarpeelliseksi toiminta-alueellamme. Uudelle vuosikymmenelle lähdemme aktiivisina ja uteliaina uskoen tulevaisuuden tarjoavan meille haasteita ja mahdollisuuksia sekä mielenkiintoisia tapahtumia. Toivotan virkistävää kesää kaikille!

Huittisissa 13.6.2015

Yrjö S. Kaasalainen, kunniapuheenjohtaja

Etelä-Satakunnan Autoteknillinen Yhdistys ry

Etelä-Satakunnan Autoteknillinen Yhdistys ry toimii alueellaan autoalan kehityksen edistäjänä sekä teknillisen ja toiminnallisen ammattitaidon kehittäjänä.

Sisältö

  • Etusivu
  • Ajankohtaista
    • Tapahtumat
    • Uutiset
  • Jäsenille
  • Yhteistyökumppanit
  • Tietoa yhdistyksestä
  • Liity jäseneksi
  • Yhteystiedot

Pikalinkit

  • Tietosuojaseloste
  • Tietoa evästeistä